widget

IMPRESII


Membrii Juriului Internaţional:

Academician Mihai Cimpoi (preşedintele Juriului Internaţional): Am salutat printre primii Festivalul Internaţional de Poezie – Renata Verejanu, deoarece cunosc acest poet de pe linia întâi a renaşterii naţionale, ştiu cât de mult a pătimit. Trecând prin timp cu demnitate, Poeta vine cu un frumos bilanţ literar: peste 50 de titluri de carte, printre care antologiile proprii: Eu am ştiut să fac din viaţa mea o sărbătoare, Ofranda omeniei, Poetul Dintre Milenii, şi primele volume de OPERE ALESE. Lecţiile Deschise  pe care poeta le desfăşoară de peste un sfert de veac cu Cenaclul „Grai Matern” -  au prevăzut festivalul, care, iată că a devenit o tradiţie.

Academician Vasile TĂRÂŢEANU, Cernăuţi:
            În zilele de astăzi când oamenii tot mai mult se înrăiesc, se îndepărtează, se înstrăinează unii de alţii, ei bine, Providenţa o dă pe  poeta Renata Verejanu, care ştie să ne adune în jurul frumosului, a cuvântului magnific, poetic, în jurul unor idealuri frumoase… Ea, unica în spaţiul românesc, a reuşit să organizeze multe activităţi culturale, foarte originale şi viabile, menite   să îmbogăţească cultura noastră română. O felicit pe draga mea colegă, cu care am debutat în aceleaşi ziare.


Vasile BAHNARU, directorul Institutului de Filologie: Institutul de Filologie al AŞM a salutat iniţiativa Academiei Europene a Societăţii Civile de a desfăşura Festivalul Internaţional de Poezie – Renata Verejanu,  cunoscând că ce e legat de acest  nume, de acest om de cultură – nu poate fi decât original, de durată, trainic şi de folos. Către cea de-a III ediţie,  poeta  Renata Verejanu vine cu noi cărţi şi mai multe volume de Opere alese, editarea cărora se desfăşoară sub patronajul Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Un dar adevărat către Sărbătoarea Limba Noastră Română, pentru frumuseţea cărei  poeta se mai află pe baricade şi azi…

Ion CIOCANU, doctor habilitat: Renata Verejanu este o mare luptătoare pentru adevăr şi dreptate. Ea are o faţă principial deosebită de toţi colegii săi. Ce-i al ei, e pus deoparte. Şi am fost delegat de Institutul de Filologie în calitate de membru şi chiar de preşedinte al juriului acestui original Festival de poezie la diferite etape: locale, municipale… chiar începând cu prima ediţie. Azi e cazul doar s-o felicităm pentru munca depusă, pentru grija faţă de toţi iubitorii de poezie, pentru curăţenia etică a lucrurilor înfăptuite de-a lungul anilor cu drag, spre mirarea unor colegi. E aproape inimaginabil cum Domnia Sa a organizat şi desfăşurat aceste activităţi, după cum e şi editarea revistei „Micul Prinţ” şi activitatea Cenaclului „Grai Matern” şi alte evenimente demne de toată aprecierea.



Galina CODREANU, vice preşedinte Academia ESC: Ideea de a realiza Festivalul Internaţional de Poezie – Renata Verejanu „bântuia” Academia Europeană a Societăţii Civile de mulţi ani. Însă poeta nu accepta, posibil prea bine îi cunoştea pe cei care în ţara asta cred că decid totul şi că de ei depinde mersul soarelui pe cer.  Poeta crea şi edita insistent, lucru ce a provocat nelinişte la curte şi o campanie tacită, ascunsă, de distrugere a carierei literare, şi chiar a destinului poetei, fiind inevitabilă desfăşurarea Festivalului ce se deosebeşte de tot ce s-a produs până azi în domeniul dat. Poeta a acceptat să fie protagonista festivalului, nu mai întâi de a proba terenul, comunicându-i acad. Cimpoi, la profesori, ziarişti etc. Majoritatea au susţinut că evenimentul vine cu cel puţin cinci ani întârziere şi că festivalul va fi unul de succes. În numele Poeziei, Poetul şi-a asumat riscul de a pierde unii „prieteni” dobândind sute de noi prieteni: admiratori şi cititori veritabili. 


Tudor PALLADI: poet, critic literar:
            Vocaţie polivalentă, indubitabilă, manifestată plenar în decursul mai multor decenii, poeta de destin, Renata Verejanu reprezintă modelul unical-expres al scrisului sociouman activ pe mai multe dimensiuni. Proiectele ei de rezonanţă animate continuu de ideea de noi din perspectiva noului şi o necesitate  stringentă venind să acopere  nişte goluri simţitoare în spaţiul cultural interrveran, (atât cele legate de activitatea D. S. la tradiţionalele Micul Prinţ şi la Cenaclul „Grai Matern”, cât şi la cele de mai încoace: Festivalul Internaţional de Poezie Renata Verejanu) relevă viabilitatea unui fenomen cultural-artistic cărei autoarea i s-a dedat totalmente, fenomen fără  de care tânăra  generaţie şi mai ales cea   de mâine  n-ar cunoaşte  aievea bucuria trăirii celeste în cuvânt, dacă nu însăşi sărbătoarea lui de suflet şi de frumos universal


Mario CASTRO NAVARRETE, poet, Chile:
            Necesitatea unui Festival de poezii este  foarte important pentru că în ziua de azi suntem sub un debit uriaș de informații, care de foarte multe ori, nu este cea mai potrivită. De aceea manifestările culturale de acest gen ne invită la lectură, care ne ajută sa avem criterii de selecție față de acea informație ce nu corespunde canoanelor unei educații de excelență.

            Lecturarea poeziilor stimulează  la o mai bună exprimare,  la îmbogățirea vocabularului tău,  mărește nivelul tău de cunoștințe și nu în ultimul rând, dă posibilitatea creșterii imaginației. Toate aceste elemente le găsim în asemenea acțiuni culturale, căci poezia este forma de exprimarea a spiritului. Sunt onorat că am făcut parte din Juriul Festivalului Internaţional de Poezie – Renata Verejanu.


Premiul obţinut la acest festival mă onorează,
dându-mi şi mai multă încredere în mine.
Fiind unul dintre puținele concursuri literare
la care am aflat rezultatele abia la ora festivităţii de premiere,
emoţiile m-au copleşit, dar m-au și ajutat să mă bucur
şi mai mult de minunatul trofeu pe care
l-am primit pentru poeziile mele.
Apreciez atât organizatorii, cât şi membrii juriului
și gazdele care m-au adoptat din prima clipă,
încurajându-mă și îndemnându-mă
să nu mă opresc niciodată din scris.
Am împărtăşit sentimente unice şi am înţeles că participarea
la acest festival este o oportunitate pentru toţi cei talentaţi.
Cred că acest festival va reuşi să aleagă
cele mai mari talente din lume,
ceea ce mă face să fiu şi mai mândră de faptul
că am fost câştigătoarea primei ediţii,
dând astfel startul unei competiţii de succes.

Denisa Lepădatu, Galați,
Premiul I, Secțiunea – Poezii de autor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu